Vandaag is er weer een nieuwe brus én expert aan het woord. We spraken met Debbie Vink. Ze is brus van haar tweelingbroer met ADHD, OCD (dwangstoornis) en asperger. Verder is ze werkzaam als (brussen)coach in haar eigen praktijk: Relaxed Coaching. In haar sessies wordt de nadruk vooral gelegd op het talent van iemand. Dit doet ze door middel van healing, expertise, bewustwording en training.

Waarom geef je specifiek coaching aan brusjes?
“Een van de doelgroepen waar ik mij met liefde op richt zijn Brusjes. Met een hoofdletter B van belangrijk. Als je een bijzondere broer en/of zus hebt, komt het veelvuldig voor dat er niet in jouw behoeftes wordt voorzien, dat de aandacht naar de ander uitgaat. Thuis en in jouw familie maken ze zich wellicht zorgen om jouw broer/zus. Je hebt zelf ook zorgen. Je ziet en merkt dat er anders met hem/haar wordt omgegaan dan met jou. En dat is niet erg, maar weet dat je er zelf ook helemaal toe doet! Jij bent ook onverdeelde aandacht en onvoorwaardelijke liefde waard. Het is niet als vanzelfsprekend dat het met jou wel goed gaat. En je hoeft je nergens schuldig over te voelen: jouw belevingswereld en emoties doen er toe.”

Wat is volgens jou het grootste ‘probleem’ bij brusjes?
“Eigenlijk wil ik niet zozeer over een probleem praten, maar meer over een levensles. In de thuissituatie en daarbuiten kun je op vele mogelijke manieren uitgedaagd worden. Je mag in dit leven ervaringen opdoen en sommige zijn leuk, andere zijn minder leuk. Uiteindelijk brengt het ons verder, groeien wij daardoor. Ik heb het idee dat je als brus nog meer uitgedaagd wordt om te leren dat je er mag zijn, dat ook jij helemaal goed bent en de liefde en aandacht waard bent. Dat je dicht bij jezelf mag blijven, ook al groei je met iemand op die de aandacht naar zich toe trekt. Wie ben jijzelf als brus? Welke ruimte mag jij voor jezelf innemen? Waar geloof jij in?”

Hoe heb je je eigen jeugd ervaren als brusje?
“Zoals ik het hierboven beschrijf, zo dacht ik er in mijn jeugd niet over. Ik vond het vooral heel lastig om met een tweelingbroer op te groeien die alle aandacht opeiste. Zowel positief als negatief. Die mij op sommige momenten radeloos liet voelen of door wie ik mij totaal liet wegcijferen. Energetisch gezien zijn mijn broer en ik ook nog eens heel erg nauw met elkaar verbonden, dit maakte het voor mij nog uitdagender. Waar begon hij en waar begin ikzelf? En dus heb ik mogen leren om mijn eigen ruimte in te gaan nemen, om te voelen wat is van mij en wat is van een ander. Ik hoef niet continue te zorgen voor, ik mag ook voor mijzelf kiezen en uitspreken hoe ik ergens over denk of hoe ik erin sta. Ik mag er ook zijn en ik ben ’t waard.”

Welke ervaring is je het meest bijgebleven van een sessie?
“Het is niet zozeer een ervaring, als wel de (h)erkenning. Dat er weer een bepaalde sprankeling terugkomt in de ogen van iemand, die is gaan beseffen dat de wereld niet alleen om een zorgintensieve broer/zus draait, maar dat diegene er zelf ook mag zijn. Als individu.”

Hoe help jij brusjes en wat zijn de resultaten hiervan?
Wat ik vooral belangrijk vind is dat er meer aandacht komt voor brusjes. Ik zou een ieder die hierin geïnteresseerd is, dan ook graag willen vragen om dit filmpje te bekijken:

Sommige ervaringen, die je als brus meekrijgt in je jeugd, kunnen traumatisch zijn. Misschien ben je wel heel erg beschermend opgevoed, of heb je je vroeger zodanig zorgen gemaakt dat je daar nu nog hinder van ondervindt. In dit kader heb ik onlangs de 3-daagse bijscholing EMDR voor Coaches en Therapeuten met goed gevolg afgerond. Ik zou graag deze tool steeds meer in willen gaan zetten om beperkende overtuigingen en nare herinneringen een beter plekje in het hersengebied te gaan geven, zodat je vrijer mag gaan leven.

Dus mocht jij nu nog steeds hinder ondervinden van een gebeurtenis, die je nog niet helemaal hebt verwerkt? En ben je geïnteresseerd in wat EMDR voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik heb hier nog geen informatie over gedeeld via mijn website, dus dit is een primeur!

“Sommige ervaringen, die je als brus meekrijgt in je jeugd, kunnen traumatisch zijn”

En verder bestaat mijn coaching uit: luisteren, waar nodig advies geven, een spiegel voorhouden, maar vooral jou de onverdeelde aandacht en liefde geven die ook jij verdient! En wat ik hier dan van teruggekoppeld krijg? “Aandacht, serieus genomen worden, advies”. “Dat mijn boosheid, verdriet, zorgen er mogen zijn”. “Dat je ondanks je verdriet er mag zijn”.

Ik wens jou, ik wens iedere Brus een leven toe vanuit vertrouwen, compassie en liefde! En weet altijd: jouw (binnen)wereld doet ertoe! <3

Wil je nog meer weten over deze sessies óf over Debbie Vink? Bekijk dan hier haar website!