Vandaag is er weer een nieuwe expert aan het woord. We spraken met Wendy Marsman. Ze is – zoals ze zelf zegt – ‘kies jezelf coach’. Vijf jaar geleden begon ze haar eigen praktijk in Zutphen, waar ze vrouwen en mannen helpt die door een gebeurtenis in hun leven stil zijn gezet. Als ervaringsdeskundige op dit gebied weet ze als geen ander hoe je de grip op je leven weer terugkrijgt.

Waarom durven sommige mensen wel om voor zichzelf te kiezen en anderen niet?
“Het is de vraag of mensen wel voor zichzelf kiezen. Sommige mensen komen over alsof ze voor zichzelf kiezen. In werkelijkheid kan dat een vlucht zijn voor wat thuis zich afspeelt. Of voor wat in het hoofd en lijf van die persoon zich afspeelt. Een overlevingsstrategie.

Deze mensen verdienen het om hun verhaal te vertellen. Waarom doen ze wat ze doen? En past dat bij ze? Ik ben een groot voorstander van verbinden. Geloof dat we 99% van onze tijd uit verbinding zijn. Met onszelf en de mensen met wie we samenleven. Familie, bijbaantjes, sport, overal.

Om een verbinding aan te gaan, is het helpend om vragen te stellen. Wat mij betreft wordt het stellen van een vraag te vaak vergeten. Terwijl de vraag eigenlijk heel simpel is: ‘Ik zie dat jij heel zelfverzekerd overkomt en dat je voor jezelf kiest. Klopt dat?’

Er zijn ook mensen die niet los durven te komen van hun ouders, omdat thuis teveel aan de hand is. Kinderen lossen in een gezin altijd iets op. Kinderen vullen de gaten die ouders niet kunnen vullen.

Het is fijn om te weten dat het uitmaakt of je de oudste, middelste of jongste in het gezin bent. De oudste kan de taak van de ouders overnemen doordat hij of zij zich verantwoordelijk voor zijn of haar jongere broertje/zusje. De middelste kan bemiddelen tussen het jongste en oudste kind en/of de ouders. En de jongste kan vluchten om toch lekker te doen wat hij/zij zelf wil, om zo de ouders te ontlasten. ‘Voor mij hoef je niet te zorgen, ik doe wel mijn ding, is waarschijnlijk heel herkenbaar.’ Let op: hierop zijn verschillende combinaties en uitzonderingen mogelijk.”

Waar komt de drang vandaan om altijd te voldoen aan de adviezen van anderen?
“De drang om te voldoen aan de adviezen van anderen komt voort uit onze basisbehoeften. Die basisbehoeften zijn voor iedereen hetzelfde. Soms heb je de ene behoefte meer nodig dan de ander. En zelfs dat kan afwisselen. We willen namelijk allemaal gezien, gehoord en begrepen worden. We willen aardig gevonden worden en vooral de ander geen pijn doen. Want als je aardig gevonden wordt, hoor je ergens bij. Terwijl dat niet per definitie betekent dat je ook gezien, begrepen en gehoord wordt. Ons brein denkt zo.”

Begeleid je ook brusjes?
“Ik begeleid brusjes van 18 jaar en ouder. Als brusjes jonger zijn, begeleid ik veel liever de ouders. Zij hebben namelijk zicht op het hele gezin. Ik kan het hele gezin helpen op basis van wat de ouders zien, horen en/of voelen. Ik maak de ouders bewust van het overleefgedrag bij zichzelf en bij de kinderen.

Niet ieder mens heeft dezelfde overlevingsstrategie. Als je weet wat kinderen doen om gehoord, gezien, begrepen te worden en om voor jou iets op te lossen, weet je meteen het ontwikkelpunt van jezelf en het gezin.

Als de ouders weer leren om voor zichzelf te kiezen – ook als is dat maar 15 minuten per dag – leven zij voor wat de kinderen nodig hebben. Zo kunnen ouders de andere kinderen in het gezin de mogelijkheid bieden om hetzelfde te doen als hun leeftijdsgenoten. Ze kunnen de kinderen ‘ontslaan’ van hun zelf aangenomen rol in het gezin als verantwoordelijke en/of mediator. Hierdoor hebben de kinderen minder het gevoel dat ze er alleen voor staan.”

Wat is jouw ultieme tip voor brusjes?
“Je kunt altijd op de keuze die jij nu maakt terugkomen. Hoe moeilijk dat ook is. Ik heb niet de baan waar ik ooit voor heb gestudeerd. Ik heb me namelijk laten omscholen op 39-jarige leeftijd.

In een gezin waarin iets aan de hand is, worden de tekortkomingen én kwaliteiten zichtbaar,juist door dat wat er aan de hand is. Naarmate je die tekortkomingen gaat ontwikkelentot kwaliteiten door coaching, studie of andere soorten begeleidingen de kwaliteiten juist gaat uitbreiden, kun je van de situatie iets heel moois maken. Dat hoeft niet per se nu. Dat kan ook als je ouder bent.

Daarnaast willen ouders graag het allerbeste voor ieder kind. Wat ik al zei, kinderen willen ook graag dat het met de ouders goed gaat. Daarom is de kans groot dat de ouders en de kinderen beide op hun tenen lopen. De brusjes doen hun best om dingen over te nemen van wat hun broertje of zusje niet kan.

“Je kunt altijd op de keuze die jij nu maakt terugkomen”

Het is altijd een wisselwerking. De oorzaak zit niet alleen in de gezinssituatie. Ervaring, DNA en scholing dragen allemaal bij aan het gedrag van brusjes en de ouders. Jij maakt nu een situatie mee die anders is dan bij andere gezinnen. Hierdoor wordt er veel voor je ingevuld. Mensen denken te weten hoe het voor jou moet zijn. Meestal hebben zij niet door dat ze daarmee aan jouw gevoelens en gedachten voorbijgaan. Mensen vergeten vragen te stellen over hoe het voor jou is om op deze wijze op te groeien.”

Hoe begeleid je mensen in je coaching die moeite hebben met het maken van hun eigen keuzes?
“Vooral door te luisteren. Tijd te nemen voor wat jij wel en niet wil zeggen. En wat je wel en niet wil doen. Daarnaaststel ik je heel veel vragen. Ik doe dit voornamelijk door wandelcoaching, systemisch werken en online via Zoom. Zoom is een middel voor online coaching. Het is een geweldige oplossing voor veel mensen want ze hoeven niet meer te reizen voor hun coaching sessie!”

Wil je nog meer over dit onderwerp óf over Wendy Marsman weten? Bekijk dan haar website via www.wendymarsman.nl!