Sanne is moeder van haar twee jongens Bobbie en Bram. Bobbie is geboren met een verstandelijke beperking. Als moeder van een zorgintensief kind én een brusje weet zij als geen ander hoe het is om altijd op zoek te gaan naar manieren om het beter te maken. Natuurlijk beter voor Bobbie, voor Bram maar ook voor het gezin en de familie. Hieronder lees je haar verhaal.

Sanne is zelf opgegroeid in een groot gezin met vijf jongere broertjes en zusjes. Heel anders dan haar eigen gezin nu. Nu woont ze samen met haar partners en hun twee jongens. “Vroeger was het altijd erg gezellig druk. Mijn moeder was heel gestructureerd en daardoor ging het altijd goed, ondanks dat mijn ouders veel werkte.”

De strakke structuur waar ze in is opgegroeid, heeft ze altijd meegenomen in haar eigen gezin. Toch is de situatie anders als moeder van een zorg intensieve zoon. “Wij konden vroeger meer. Onverwachte uitstapjes en leuke dingen doen was vroeger makkelijker. Bobbie kan gewoon niet te veel prikkels handelen en hem overvragen is niet goed voor zijn gedrag. Daarom plan ik meer van tevoren.”

De broertjes Bobbie en Bram zijn de beste vrienden. Ze schelen slechts 18 maanden in leeftijd. “Toch is Bram al ruim voor in zijn leerontwikkeling en dat is weleens pijnlijk. Ook heeft hij soms moeite met het gedrag van Bobbie. Dit is niet altijd volgens het boekje.”

“Zo vroeg hij me laatst of Bobbie ooit ‘normaal’ gaat praten”

Sanne praat thuis veel over de situatie met Bram, hoe hij het ervaart om een brusje te zijn. Vooral nu Bram ouder wordt, merkt hij dat het thuis anders is dan bij vriendjes van school. Nu hij bewust wordt van dit verschil, stelt hij hier steeds meer vragen over aan zijn moeder.

“En dat is ook alleen maar goed. Ik probeer al zijn antwoorden zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Zo vroeg hij me laatst of Bobbie ooit ‘normaal’ gaat praten. Dat doet pijn, maar het is ook een goede en logische vraag. Of hij vraagt waarom Bobbie wel zo is en hijzelf niet. Dat zijn vragen waar ik zelf het antwoord ook niet op weet.”

Net als Bram hebben brusjes vaak veel vragen over de situatie. Maar niet alleen de brusjes blijven soms met vragen zitten. Ook de moeders van speciale kinderen zijn op zoek naar herkenning. Bobbie is opgegroeid met een verstandelijke beperking, waardoor zijn opvoeding meer tijd vraagt. “Ik weet niet beter. Het is best weleens pittig omdat je altijd twee stappen vooruit moet denken. Het scheelt dat Bobbie geen lichamelijke beperkingen heeft en wel gewoon zindelijk is. Je bent er gewoon meer mee bezig: meer tijd, meer aandacht, meer bezoeken aan specialisten en ‘peuten’.”

In de opvoeding is er een groot verschil tussen Bobbie en Bram. Maar zoals Sanne het mooi zegt, dat is logisch. Dat is bij alle kinderen zo, want opvoeden doe je nu eenmaal op het gevoel. “Ik kan van Bobbie niet hetzelfde verlangen als van Bram. Het niveauverschil is daarvoor gewoon te groot.”

“Voor Bobbie ben ik soms wat flexibeler. Aan tafel zijn bij ons de tablets verboden. Maar als Bobbie een hele slechte dag heeft dan eet hij alleen als hij ondertussen Buurman en Buurman kan kijken. Dan kies ik toch voor de tablet zodat Bram ook gewoon gezellig aan tafel zijn verhaal kwijt kan en wij rustig kunnen eten. Bram weet dat dat voor hem niet geldt en dat snapt hij gelukkig ook.”

“Waarom luistert hij niet en waarom gedraagt hij zich zo vreemd?”

Iedereen heeft te maken met vooroordelen, zo ook Sanne. Gelukkig kan ze er goed mee omgaan. “Het ligt er heel erg aan hoe jezelf in je vel zit. Het was wel een lastige situatie toen Bobbie nog jong was, en we niet precies wisten wat er aan de hand was. Ook omdat ik zelf twijfelde: waarom luistert hij niet en waarom gedraagt hij zich zo vreemd?” Nu is het hele gezin vooral erg trots op Bobbie, op wat hij heeft geleerd en waar hij goed in is. “Wat andere mensen daarvan vinden doet mij niet zoveel meer. Als ze commentaar hebben, nodig ik ze uit om het eens een dagje over te nemen.”

De namen in dit interview zijn fictief in verband met hun privacy.

Benieuwd naar blogs en columns vol (h)erkenning over het leven met een zorg intensief kind? Lees dit bij Held& Mama!